-
Shopping Cart
0 item(s)
Best Sellers
Afrodit Amazon
-->
Bertil Vallien
Bertil Vallien Stockholm kuzeyinde, Sollentuna'da küçük bir banliyöde, 1938 yılında doğdu. O ve kardeşleri ebeveynlerinin mensubu olduğu, Pentekostal hareketin ateşli prensiplerde, sıkı dini atmosferde büyüdü. Ama aynı zamanda etkilendiği başkaları da vardı - o farklı kökenden insanlar ile teması vardı. Bunların arasından bir gazeteci ve bir sanatçı Bertil'in hayatını etkiledi.
ilköğretim okul bitirdikten sonra, Bertil babasının dekorasyon firmasında çırak olarak bir süre çalıştı; duvar kağıtları üzerinde figürler yaratarak sanatsal duruşunu ifade ettiği anlaşılınca firmadan kovuldu. Ancak daha sonra, bir okul öğretmeni, yarım yıl eğitim alması için onu teşvik etti; ve sonra Borgarskolan teknik okulunda ücretli ders aldı. Okul ücretini ödemek için pencere temizleyici olarak çalıştı.Aynı zamanda Stockholm Sanat, El Sanatları ve Tasarım Konstfack Okulu'nda Yaşam Çizim bçlümünde akşam sınıflarına katıldı.
1955 yılında gelişmiş Endüstriyel Tasarım Okulunda (HKS / SAID) iki yıllık hazırlık kursu için KONSTFACK'de seramik departmanı tarafından kabul edildi. Bu yılların sonunda geleceği için hala kararsızdı; o bir vaiz, bir pilot veya bir çömlekçi olabilirdi. Bu sırada bir yıllık askerlik görevi, son kararını almadan önce ona nefes alma imkanı tanıdı. 1959 yılında nihayet KONSTFACK'ta devam etmeye karar verdi. Uzun süre gece ve gündüz çalışarak KONSTFACK'ta yaşadı.
Bertil işini severek yapıyordu. Bunun yanı sıra bir ya da iki sınıf gerideki seramik öğrencisi Ulrica Hydman'a aşık oldu ve onunla evlendi.
KONSTFACK'tan ayrıldıktan kısa süre sonra, Los AngelesTe küçük bir seramik şirketinin İsveçli sanatçı aradığını duydu. Bir artist tarafından işletilen küçük bir seramik fabrikası olan HAL Fromholt Seramik şirketine böylece katıldı. Bertil, yeni modeller tasarlamakta başarılı oldu ve tasarımla hızla üretilmeye başladı. Kendisine ait küçük bir atölyesi vardı. Haftada bir kaç gün için fabrika için geri kalan zamanda da kendisi için bu atölyede çalışmaya başladı.
Vallien, kısa sürede Los Angeles'ta diğre bir sanatçı ve iki Californiya Üniversitesi ile tanıştı. Bu üniversiteler Galeri sahipleri ve sanatçılar için önemli buluşma noktalarıydılar. Başarıları devam etti. Her yıl yapılan "Genç Amerikalılar" yarışında ödül aldı ve yılın genç sanatçısı ünvanını kazandı. O zamanki çalışmaları, eski öğrencilerin düşüncelerinin stilize edilmesine dayalı idi.
O zamanlar kafasında cam tasarım ile ilgili herhangi bir düşünce yoktu. Seramik çalışmalar üzerine odaklanmıştı.
Sonunda, o C.H. Åfors firmasından bir öneri aldı. Åfors cam fabrikasında cam tasarımında çalışmak üzere eve davet ediliyordu. Bu İsveç'e dönmesinin temel nedenlerinden birisi bu oldu.
Bugün dünyanın seçili cam sanat tasarımcıları arasındadır ve ürünleri dünyanın değişik nmüzelerinde sergilenmektedir. Aldığı ödüller şunlardır:
1985 Silver medal, International Juried Art Competition, New York, USA
1990 Diploma, Nordform, Malmö, Sweden
1991 The Formland Prize, Denmark
1995 Urban Glass Award for "Outstanding Achievement in Glass", NY, USA
1995 Prince Eugen's medal for "Outstanding Achievement in Arts", Sweden
2001 Visionaries Award 2001, American Craft Museum
2002 Honorary doctorate. University of Vaxjö, Sweden
2005 Gold medal . Royal academy of Science. Stockholm Sweden.
2008 The Libenski Award. Seattle . USA